Катедра по математическа логика и приложенията ѝ


English version Bulgarian version

В памет на Бари Купър

photo of Barry Cooper

Проф. Бари Купър, Доктор Хонорис Кауза на СУ „Св. Кл. Охридски“ внезапно ни напусна на 26.10.2015 г. Той беше един от водещите професори от Логическата група на университета на Лийдс и много добър приятел на логиците от СУ.

Роден бе през 1943 г., завърши висшето си образование през 1966 г. в Оксфорд, а през 1971 г. получи докторската си степен от Университета на Манчестър. През 1969 г. започна преподавателската си дейност в университета на Лийдс и от 1996 г. бе професор там. През 2011 г. получи отличието Доктор Хонорис кауза на СУ „Св. Кл. Охридски“. Интересите му бяха в теория на изчислимостта (по-точно неизчислимостта) и по-специално в теория на степените на реазрешимост, той бе един от пионерите в областта на номерационните степени на неразрешимост. Много популярен сред студентите и обаятелен лектор. Имаше много ученици, дори в момента има шестима докторанти.

Бари Купър за първи път посети България през 1988 г. на второто логическо биенале „Хейтинг’88“. През 2002 г. той основа научната мрежа „Изчислимост в Европа“ (CiE), възел на която е и катедрата по Математическа логика и приложенията й на ФМИ, СУ. През 2008 г. тази мрежа прерастна в асоциация. От 2005 г. CiE организира ежегодни конференции. Домакин на конференцията през 2011 г. бе Софийският университет, а Бари Купър бе поканен лектор. Бари Купър обичаше България и идваше често при нас. Последната му визита бе в Гюлечица на конференцията в памет на Иван Сосков през 2014 г.

Проф. Купър взе активно участие в организацията на Европейската мрежа „MathLogAps“ – една програма за финансиане на докторанти в областта на математическата логика и приложенията й, блгодарение на която трима млади българи получиха докторските си степени. Двама от тях: Мария Соскова и Трифон Трифонов са сега доценти във Факултета по Математика и Информатика на СУ.

Последните години проф. Купър с невероятна енергия се включи в организацията на редица събития по повод сто годишнината от рождението на Алан Тюринг. Той бе един от организаторите на шест месечната програма „Semantics & Syntax“ (SAS) в института по математически науки Исак Нютон на Кембриджския университет. С помощта на Мария Соскова успя да събере на едно място всички известни личности в света в сферата на изчислимостта на конференцията „The Incomputable“ в Кембридж. Беше съпредседател на програмния комитет на CiE2012 в Кембридж. Като резултат, редактираната от него и Jan van Leeuwen книга „Alan Turing: His work and Impact“ получи наградата на Асоциацията на американските издатели „R. R. Hawkins Awarad“. Друг резултат беше кралското помилване за Тюринг, т.е. правителството се извини за участта на Тюринг през 2013 г. Филмът „Игра на кодове“ през 2014 предизвика голям интерес. Всичко това беше постигнато благодарение на невероятния ентусиазъм и работа на проф. Бари Купър.

Oсвен математиката, Бари Купър обичаше много книгите спорта, музиката. Още в ученическите си години е бил в младежкия отбор по ръгби на Англия. Хоби му беше бягането, участваше регулярно в маратоните в Лондон като за последн път през 2010 г. Основател беше на джаз клуба в Лийдс. Там всички много го обичаха. Беше активен политически, с леви разбирания, участваше в много политически кампании, включително и кампанията за солидарност с Чили, след военния преврат там в 1973 г.

Беше изключително фин човек, с голямо сърце и добър приятел. Ще ни лисва много.

Някои препратки за Бари Купър: